VINNERPROSJEKT 2019

Det som startet som et ønske om en snuplass ble så utrolig mye mer:

 

For 8 år siden flyttet Rune og familien til Mangerbua i Alvermark nord for Bergen, det som da i utgangspunktet skulle være en snuplass for motorsykkelen, ble til et mye større prosjekt. At Rune er utrolig glad i å mure, og da særlig med belegningsstein på høykant, var med på å gjøre at hagen og uteplassen fikk seg en total oppgradering.

– Jeg brukte en god del tid i den nye hagen og forsøkte å se for meg hva jeg ville beholde, hva som burde justeres og hva som måtte fjernes, forteller Rune.

Han bestemte seg tidlig for å beholde blant annet trollhasselen, fjerne en del av plenen og legge til en garasje i tillegg til å lage snuplassen.

Etter at han hadde visualisert prosjektet i hodet laget han en digital skisse, skissen ble etterhvert så detaljert at selv avkappet på steinen ble regnet ut i programmet.

Jeg forstår at ikke alle kan gjøre det så detaljert, men ettersom jeg jobber med teknisk tegning til daglig så ble det slik. Når jeg tegner prosjekter for at andre skal få det fint så blir jeg naturlig nok inspirert, jeg ønsket også oppgradere hagen min, forklarer Rune.

Rune visualiserte, planla og tegnet i et helt år før han startet med å grave ut på det laveste punktet på plenen våren 2015:

Det tok to somre med jobb før prosjektet tok form, her er delmålet med blomsterkassene nådd:

– Jeg klarte å ikke mistet motet underveis, jeg fokuserte på at dette ville bli noe unikt fremtiden. Jeg følte jeg hadde funnet en god løsning som la rammeverket både for innkjørsel, platting, garasje, snuplass, mur og bed. Dessuten synes jeg det å jobbe i hagen etter en lang dag på kontoret er som terapi for kropp og sjel, forklarer Rune

 

Sett delmål

Det at Rune hele tiden satt seg delmål; som det å kunne snu motorsykkelen og å plante i blomsterbedene, gjorde at han fikk mestringsfølelse underveis som igjen ga ham motivasjon til å fortsette prosjektet.

Hos Steinspekterbutikken Hella Betong var de skeptiske til fullførelsen av det store prosjektet. Rune hadde handlet store mengder belegningsstein og var en periode innom flere ganger i uken for påfyll av sement.

Gi meg i dag, min daglige sement var et uttrykk som etter hvert dukket opp.

– Jeg har latt meg inspirere av å handle her, blant annet utstillingen deres med granitt belegningsstein fikk meg til å gjøre gode produktvalg. Hos Hella får jeg alltid fantastisk service og  mye hjelp, skryter Rune.

Nå som prosjektet er ferdig så synes Rune at det var verdt både tiden og pengene han brukte.

–  Hagearbeid er en hobby for meg og de fleste liker jo å bruke tid og midler på hobbyen sin. Når resultatet blir en sosial plass hvor slekt og venner kan samles så blir det jo vinn, vinn, forteller Rune

Produktinfo:

Betong Belegningssteinen (gråmix 50 m/struktur)

Granitt Belegningsstein (impala)

Sement

Aqua-blocker

Armeringsjern

Bomfast

 

Utførelse:

Murene er bygget opp av belegningsstein på høykant. Alle steinene i utvendig sving er kappet i bakkant slik at det ikke oppstår noen glipper i front. Steinene er limt, forskalt og støpt med 10 cm armert betong og etterbehandlet med Aqua-blocker.

Grunnen til at Rune valgte å mure med 5 cm tynn belegningsstein var for å få større frihet og fleksibilitet på både form og utførelse, men å lage en såpass komplisert mur som det Rune har gjort er ikke for alle, for de som ønsker å gjøre det litt enklere finnes blant annet kurve-murer, disse er enkle og raske å mure:

Hella Betong fører blant annet forskalingsblokk kurve

 

Runes Tips:

  • Bruk mye tid i hagen og forsøk å visualisere
  • Leg en skisse og hold deg til den, da har du et mål å gå etter
  • Ikke gi opp selv om det kan ta lang tid.
  • Sett deg delmål underveis
  • La deg inspirere av andre og hvordan de har det i hagene sine.

 

Konkurransevinner

Runes prosjekt ble kåret til vinner av Steinspekterets bildekonkurranse og han mottok der med et gavekort fra sin lokale Steinspekterbutikk; Hella Betong:

For Rune blir det ikke noe problem å bruke opp gavekortet

– Muren min mangler fortsatt toppstein, så planen er å bruke gavekortet på toppstein, jeg tenker også å gravere inn noen visdomsord på et par av steinene. Jeg trenger også maling til grunnmuren min, blir det penger til overs så skal de investeres i fremtidige prosjekter. Jeg ønsker meg blant annet en ny steintrapp, forteller Rune.

 

 

Steinspekteret gratulerer så mye og ser frem til å følge Runes fremtidige hageprosjekter.

Snuplassen som gjorde at Rune startet med hageoppgraderingen utgjør i dag kun en brøkdel av Runes hageprosjekt